dimarts, 29 de novembre del 2016

Conferència IV: L'escletxa digital, la societat informacional i la modernitat líquida

Ja sóc aquí de nou! Avui vinc a compartir amb vosaltres un petit resum del que va ser la conferència del passat 23 de novembre al Teatre de Mundet. La xerrada era dirigida per Pablo Rivera, sociòleg i doctor en Educació i Societat. La conferència girava entorn a un tema molt interessant: l'escletxa digital en la societat informacional i la modernitat líquida. Si voleu fer un cop d'ull als apunts realitzats des d'Evernote durant la conferència, endavant!

Primer, en Pablo va considerar important fer una diferència conceptual de tres idees fonamentals sobre el tema en qüestió:
  • La idea de la modernitat sòlida, que correspon al moment històric i social en què la societat civil vivia en constant sensació de seguretat, estabilitat i tranquil·litat institucional gràcies al desenvolupament de la Revolució Industrial. En certa manera, no hi havia preocupació o dubtes sobre el futur ni sobre el desenvolupament social, polític, econòmic i laboral del món. Regnava l'estabilitat vital de les persones i el seu correcte desenvolupament al sistema.
  • La idea de la modernitat líquida, que fa referència a la situació contrària a les idees exposades anteriorment. Amb el desenvolupament postindustrial i l'arribada del capitalisme com a monopoli productiu i econòmic mundial, les idees de l'estabilitat, la seguretat i la certesa van començar a perdre força. A partir d'aquí la societat civil adopta postures d'incertesa pel futur, d'inestabilitat econòmica i laboral i d'inseguretat. Amb l'arribada de la modernitat líquida res és segur, res és estable i res és infinit. Els canvis constants marquen el ritme social
  • La idea de la modernitat reflexiva, que es basa en la culminació de la modernitat líquida i el seu assentament amb l'arribada de la revolució tecnològica. A partir d'ara, la incertesa, la inseguretat i la por al futur tenen més pes que mai i la seva influència envers la societat es veu potenciada per l'auge de les tecnologies, que funcionen com a element de distracció i al mateix temps generen en la persona sentiments d'immediatesa envers qualsevol aspecte.

A continuació i per continuar amb el desenvolupament teòric de la conferència, el sociòleg Pablo Rivera va dotar de significat dos dels conceptes que inclou el títol de la xerrada: l'escletxa digital i la societat informacional. Per tal de contextualitzar les idees i de facilitar la seva comprensió, va continuar compartint els elements multifactorials que continuaren amb el desenvolupament de la fusió entre societat i tecnologia. Cal tornar enrere i tenir en compte el funcionament de la societat en les diferents etapes: modernitat sòlida, modernitat líquida i modernitat reflexiva. Aquest canvi tan ràpid de moments i èpoques històriques ha generat noves situacions en la quotidianitat de la ciutadania. L'era tecnològica i les idees arrelades a la modernitat líquida han generat, d'una banda, noves desigualtats socials com el cas de l'escletxa digital: desigualtats en l'accés a les tecnologies de la informació i la comunicació. Aquesta desigualtat, a més a més, té diferents factors: com a conseqüència de les dificultats infraestructures i l'accés a les TIC, com a conseqüència de la manca de capacitats, coneixements o competències sobre les TIC, i com a conseqüència de la qualitat de l'ús, és a dir, dels límits i possibilitats amb les quals es troben les persones usuàries de la xarxa. A Àfrica, per exemple, l'accés a la xarxa és d'un 6,8% a diferència d'Amèrica del Nord, que presenta un 72,4% d'accés garantit a la xarxa.

Aquesta nova situació de desigualtat social produïda al segle XXI és conseqüència també de la informacionalització de la societat o, si més no, de la societat informacional. Aquesta idea correspon a la realitat que ens envolta: la tecnologia s'ha instal·lat per sempre a les nostres llars, als nostres ajuntaments, als nostres països. Les xarxes socials han afavorit el desenvolupament de la societat informacional, que es basa en que l'accés a serveis o recursos ara queda limitat per l'ús de les tecnologies. El món s'està digitalitzant i les nostres vides també. Aquesta és la idea de la societat informacional, que dona peu a l'escletxa digital imperant en els nostres dies.

Bé, aquest és un petit resum del que vam parlar el passat dimecres a Mundet. Sociologia i tecnologia poden anar de la mà en una mateixa xerrada! 😉

Per si us interessa el tema de la modernitat líquida tant com a mi, comparteixo amb vosaltres aquest vídeo sobre la teoria baumaniana de l'actual societat. 

                                               Vídeo de YouTube

Continuem! 👍





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada